zdroj: Štátna veterinárna a potravinová správa Slovenskej republiky, 25.03.2025
Podľa aktuálneho hodnotenia, konzumácia tepelne ošetreného (pasterizovaného) mlieka nepredstavuje žiadne zdravotné riziko, a to ani v prípade, že pochádza od zvierat infikovaných vírusom slintačky a krívačky. Výrobky z pasterizovaného mlieka ako sú jogurt, sušené mlieko, dojčenská výživa a ďalšie produkty z neho, taktiež podľa súčasných poznatkov nepredstavujú riziko pre ľudské zdravie.
Tepelné ošetrenie mlieka (pasterizácia) vedie k významnému zníženiu množstva vírusov v mlieku. Podobné tepelné procesy sa používajú aj pri výrobe vyššie uvedených mliečnych výrobkov. Pri výrobe sušeného mlieka a dojčenských mliek sa používa tepelná inaktivácia, ktorá ešte viac znižuje prítomnosť vírusu. Teplota pasterizácie 72 °C počas 15 sekúnd zníži množstvo infekčného vírusu 10 000 – 100 000 krát.
Nepasterizované mlieko zvyšuje riziko nákazy slintačkou a krívačkou
Celkovo doterajšie vedecké poznatky naznačujú, že k ochoreniu u človeka dochádza len v individuálnych prípadoch a len pri veľmi vysokom príjme vírusu prostredníctvom intenzívneho, priameho kontaktu s infikovanými zvieratami alebo opakovanej konzumácie silne kontaminovaného, nepasterizovaného mlieka.
Doteraz neboli zaznamenané prípady infekcie ľudí z pasterizovaného mlieka alebo tepelných produktov.
Ľudská infekcia vírusom slintačky a krívačky je veľmi zriedkavá a viaže sa najmä na priamy kontakt s infikovanými zvieratami.
Minimálna infekčná dávka pre ľudí nie je známa.
Konzumácia pasterizovaného mlieka je bezpečná
- Na základe aktuálnych poznatkov konzumácia pasterizovaného mlieka a mliečnych produktov nepredstavuje riziko pre ľudské zdravie v súvislosti so slintačkou a krívačkou.
- Doterajšie vedecké poznatky naznačujú, že iba príjem vysokého množstva vírusu (pri intenzívnom priamom kontakte s infikovaným zvieratami alebo pri opakovanej konzumácii vysoko kontaminovaného nepasterizovaného mlieka) vedie v jednotlivých prípadoch k ochoreniu človeka.
- V rokoch 1921-1977 bolo na celom svete hlásených iba asi 40 prípadov nákazy človeka vírusom slintačky a krívačky. Na rozdiel od nakazených zvierat majú infekcie vírusom slintačky a krívačky mierny priebeh s úplným uzdravením.
Zdroj: https://svps.sk/slintacka-a-krivacka-je-pasterizovane-mlieko-a-mliecne-vyrobky-bezpecne-na-konzumaciu/